Marjamaa Talu – toitumisnõustaja Kristina Karu soovitab

Marjade kasulikkus

Inimene võiks iga päev süüa 1-2 portsjonit (üks portsjon = umbes 200g) marju. Marjad sisaldavad väga suures koguses vitamiine ja mineraalaineid. Tänu nendele paraneb ka inimese immuunsus ning nad on vähem vastuvõtlikumad erinevatele viirustele. Samuti tasakaalustavad marjad ainevahetust. Nendes on palju kiudaineid ning rohkelt C-vitamiine ja folaate. Marjad on ideaalsed asendused maiustustele ning hoiavad sinu veresuhkru stabiilsena.

 

MUSTIKAD

  • Sisaldavad suures koguses C-vitamiini, seleeni, tsinki
  • Sisaldavad suures koguses antioksüdante, prebiootikume
  • Reguleerivad vererõhku
  • Hoiavad veresuhkru stabiilsena
  • Head silmanägemisele

Mustikad on väga kasulikud südame-veresoonkonnahaigust põdevale inimesele- alandavad ‘’halva’’ kolesterooli taset organismis. Samuti vähendavad rasvasisaldust kehas, eriti kõhuõõne piirkonnas, kus on kõige suurem risk südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Kindlasti võiks neid süüa inimesed, kes soovivad kaalu langetada kuna mustikad on kõrge kiudainesisaldusega. Mustikad on hea toit diabeetikutele, kuna hoiavad veresuhkrut stabiilsena – alandavad veresuhkru taset oranismis, ennetavad toidukorra järgset glükoositaseme tõusu ja vähendavad insuliini resistentsust. Mustikad turgutavad väsinud silmi ning kaitsevad silmi liigse päikesevalguse kahjustuse eest. Samuti on välja tulnud, et mustikate söömine avaldab positiivset mõju seedimisele – parandavad seedimist ning sisaldavad prebiootikume, mis on toiduks erinevatele bakteritele Sinu kehas. Nb! Üldiselt ei ole hariliku mustika ning kultuurmustika biokeemilises koostises suurt erinevust.

JÕHVIKAD

  • Sisaldavad rohkes koguses C-, K-, A- ja E- vitamiine, kaltsiumit, magneesiumi ja rauda
  • Kõrge kiudainete ja antioksüdantide sisaldusega
  • Looduslikud antibiootikumid
  • Vähendavad südame- ja veresoonkonna haigestumise riski
  • Toetavad seedesüsteemi


Jõhvikat kutsutakse rauarikkaks marjaks kuna temas on rohkelt C-vitamiini ning raud imendub paremini koos sellega. Marjas on ideaalne looduslik kooslus juba olemas! Neid võiks tarbida rauavaegusaneemia korral sh ka rasedad, kelle rauatase vajaks tõstmist. Neid kasutatakse loodusliku antibiootikumina kuseteede infektsioonide ennetamises ja ravis, samuti kõrge antioksüdantide osakaalu tõttu vähendavad nad ka külmetuse ja gripi sümptomeid. Kuna jõhvikad aitavad alandada üldkolesterooli, tõstavad ‘’hea’’ kolesterooli taset ja ennetavad veresoonte lupjumist, siis on nad väga head marjad ennetamaks südame- ja veresoonkonna haiguste riski. Samuti sobivad nad kaalulangetajale kuna aitavad alandada kehakaalu – tasakaalustavad süsivesikute ja rasvade imendumist peensooles. Nende heaks omaduseks on ka seedesüsteemi toetamine: aitavad kehal toksiine eemaldada, leevendavad puhitust ja kõhulahtisust. Tänu kõrge kiudainesisaldusele kiirendavad jõhvikad ka seedimist ning toidavad soolestikus elavaid häid baktereid. Kosmeetikas kasutatakse jõhvikaid akne ravis, kuna nendel on antiseptilised omadused.

NB! Jõhvikad on vastunäidustatud mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandite ning maksahaiguste korral. Ettevaatlikud peaksid olema need, kellel on mao ülihappesus – juua võivad lahjendatult jõhvikamahla.

ASTELPAJU

  • Üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid: C, E-, K- ja B grupi vitamiinid
  • Sisaldavad veel lisaks: foolhapet, magneesiumi, fosfori, rauda, tsinki ,vaske, mangaani + rasvhappeid ja eeterlike õlisid
  • Tugevdavad immuunsüsteemi
  • Kiirendavad kudede taastumist
  • Teevad head südamele- ja veresoonkonnale

Astelpaju on üks täiuslikumaid vitamiinide allikaid, mida tarvitatakse üldtugevdava vahendina näiteks külmetushaiguste ja gripi ajal. Samuti kiirendab astelpaju oma rohke C-vitamiini tõttu kudede taastumist. Soovitatakse suuõõnehaavandite, mao-, kaksteistsõrmiku- ja soolehaavandite ravimiseks. Astelpaju teeb head Su südamele, kui ka veresoonkonnale – korrigeerib vererõhku.

NB! Vastunäidustatud neile keda vaevab mao ülehappesus.

MAASIKAD

  • Sisaldavad: rauda, vaske, mangaani, tsinki, joodi, B-grupi vitamiine (foolhapet), E ja K-vitamiini
  • Vähene suhkrusisaldus ja palju kiudaineid
  • Suures koguses C-vitamiini
  • Sisaldavad palju antioksüdante
  • Mõjuvad hästi südame tervisele
  • Soodustavad seedimist
  • Kasulikud ajule ja närvisüsteemile
  • Mõjub hästi juuste tervisele

Maasikad sisaldavad suures koguses C-vitamiini mis omakorda aitab ennetada stressi, kevadväsimust, sinikate teket ning aitab haavanditel kiiremini paraneda. Samuti tänu C-vitamiinile imendub paremini raud. C-vitamiinil on omakorda oluline roll kollageeni sünteesimisel mis hoiab naha ja veresooned elastsena ehk ennetab kortsude teket. Samuti hoiab tervena hambaid ja igemeid. Kuna maasikates on palju antioksüdante, siis on nad suurepärased abimehed viirus perioodil – tugevdavad immuunsust ja hoiavad ära põletikke- samuti langetavad ‘’halba’’ kolesterooli ehk LDL kolesterooli, mis omakorda hoiab ära trombide tekke. Maasikad pärsivad maohappe moodustumist, mis omakorda aitab kaasa seedimisele. Kuna maasikad sisaldavad folaate ning ellaaghapet siis aitavad need ennetada juuste hõrenemist ja väljalangemist. Maasikaid kutsutakse ka diabeetikute headeks sõpradeks kuna nad hoiavad veresuhkru stabiilsena ning ei sisalda palju suhkrut.

PUNASED SÕSTRAD

  • Sisaldavad rohkesti: C-vitamiini, kaaliumi, kaltsiumi, fosfori, magneesiumi, rauda ning kiudaineid
  • Tugevdavad immuunsust
  • Soodustavad paremat und
  • Parandavad ainevahetust
  • Toetavad südant- ja veresoonkonda

Kuna punased sõstrad sisaldavad rohkelt C-vitamiini, siis hoiavad nad Sinu immuunsuse tugevana. Rahvameditsiinis on kasutatud punast sõstart higistama ajava ja palavikku alandava vahendina. Samuti on punased sõstrad head pingemaandajad ning soodustavad paremat und. Kuna marjades on suur kaaliumi sisaldus siis sõstrad reguleerivad vere hüübimist, parandavad ainevahetust ning toetavad südame- ja veresoonkonna talitlust. Neis leidub suurel hulgal kiudaineid mis parandavad soolestiku tööd ning tagavad kasulikud soolebakterid soolestikus.

MUSTSÕSTRAD

  • Sisaldavad A-, E- ja B grupi vitamiine
  • Rohkelt C vitamiini
  • Rohkelt antioksüdante
  • Südame- ja veresoonkonna tugevdajad
  • Hõlbustavad seedimist ja soolestiku talitust

Mustsõstraid kutsutakse C-vitamiini kuningateks, lisaks on nende sees palju antioksüdante, mis tõttu tugevdavad nad immuunsüsteemi ja parandavad organismi vastupanuvõimet haigustele. Samuti koosnevad marjad erinevatest vitamiinidest mis on kasulikud sinu nahale, nägemisele ning parandavad ainevahetust. Mustsõstrad on ka head südamele- ja veresoonkonnale – vähendavad halva kolesterooli taset veres ning trombide tekkeriski. Marjasid on hea ka tarbida näiteks peale luumurdusid luude mineraalainesisalduse taastamiseks.

POHLAD

  • Sisaldavad bensoehapet
  • Head vitamiini allikad: C-vitamiini, B-grupi vitamiinid
  • Sisaldavad magneesiumi, karotiini, rauda, kaaliumi ja naatriumi

Pohlades on bensoehape, mis hävitab ja pärsib mikroobide elutegevus – seega nende söömine tugevdab immuunsust ja hoiab eemale külmetushaigused. Pohlasid tuleks süüa seedeprobleemide korral, hõlbustavad seedimist ning samuti on neil oranismis vett väljutav mõju. Kasutatakse nii põiepõletike, kui ka neeruhaiguste ravis.

VAARIKAD

  • Sisaldavad suures koguses kiudaineid, kaltsiumi, kaaliumi, fosforit, rauda ja orgaanilisi happeid
  • Head vitamiiniallikad: A-, B- ja C -vitamiinid, folaadid
  • Hea südamele- ja veresoonkonnale
  • Kaitsevad immuunsüsteemi – antioksüdandid

Vaarikad on väga head isu reguleerijad, kuna nendes on kiudainesisaldus väga kõrge. Samuti täidavad nad kõhtu ning neis on aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, mis hoiavad näljatunde pikalt eemal. Vaarikad on ideaalsed asendused maiustustele. Marjad on väga head ka rasedatele kuna sisaldavad foolhapet mis omakorda on oluline vereloomes ning tagab loote normaalse arengu. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata antioksüdantsusele ja erinevatele orgaanilistele hapetele. Need kaitsevad meie immuunsüsteemi ning tapab baktereid ja viiruseid. Tänu antioksüdantidele meie kehas alaneb ka kolesteroolitase, mis on oluline südame tervise seisukohast.

ÕUNAD

  • Sisaldavad: kiudaineid, suurel hulgal C-vitamiini ning B-grupi vitamiine, kasulike fütotoitaineid, vett, kaaliumi ja magneesiumi, mangaani, vaske ja joodi
  • Mõjuvad hästi südame-veresoonkonnale
  • Abilised ainevahetusel
  • Aitavad võidelda peavaludega

Õunad sisaldavad palju C-vitamiini tänu millele on neid viiruse perioodil hea tarbida – hoiavad immuunsuse tugevana. Õunad sisaldavad 85-90% vett ja vähe rasvasid. Samuti on nendes õun- ja sidrunhapet, mis on toitumisel äärmiselt tähtsad – soodustavad ainevahetust ja võtavad osa kudede ja rakkude ehitamisel. Kui on probleeme seedimishäirete ja kõhukinnisusega, siis tasuks samuti süüa õuna. Kuna õuntes leidub palju kiudaineid, siis aitavad need käärsooles liigset vett absorbeerida mille tõttu normaliseerub seedimine kõhukinnisuse ja lahtisuse puhul. Kiudained aitavad ka leevendada ärritunud soole sündroomi. Õunad mõjutavad vererõhku ja kolesterooli – aitavad ülearuse keedusoola kehast välja viia alandades niiviisi vererõhku. Samuti õuntes olev pektiin seostub soolestikus rasvadega, mis alandab kolesterooli taset. On uuringuid, mis väidavad, et õunte söömine võib aidata ka vähendada peavalusid ning leevendavad migreeni.

KUKESEENED

Sisaldab: rohkelt A-, D ja B- grupi vitamiine, antioksüdante, kaaliumit ja fosforit
Hea taimne valguallikas
Parandab silmanägemist
Looduslik tervendaja
Aitab põletikuliste protsesside korral
Looduslik antibiootikum

Kukeseened on looduslikud tervendajad, mis suudavad puhastada keha parasiitidest ning tugevdavad immuunsüsteemi. Kukeseenned on parasiitide hävitamiseks head ka seetõttu, et lisaks nendele ainetele mis parasiite hävitavad on neis palju ensüüme, mis aitavad lagundada süsivesikuid, rasvu ja tselluloosi. Kuna nad sisaldavad suures koguses A-vitamiini, siis on nad ka head abimehed silmanägemise parandamiseks. Neis on valku kaks korda rohkem, kui loomalihas ja kolm korda rohkem kui kalas.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.